Klimakteriebesvär - känner du igen dig?

Vanliga klimakteriebesvär 

För många kvinnor är klimakteriet en naturlig livsfas som dock kan medföra en rad olika symtom. Från välkända värmevallningar och sömnsvårigheter till mindre uppmärksammade klimakteriebesvär som en tung trötthet och ont i lederna – klimakteriet kan påverka vardagen på många sätt. Här utforskar vi både vanliga och lite mer ovanliga klimakteriesymtom. Känner du igen dig i något?

Vallningar och svettningar är vanliga och ofta besvärande symtom som många upplever i samband med klimakteriet. Dessa plötsliga känslor av intensiv hetta, som ibland åtföljs av rodnad och kraftiga svettningar, kan påverka vardagen avsevärt.

Under klimakteriet är trötthet ett vanligt symtom som kan bero på sömnstörningar, känslomässig påfrestning eller, under tiden före den allra sista menstruationen, på låga järnvärden orsakade av rikliga blödningar.

Det är vanligt att menstruationen förändras gradvis i samband med klimakteriet. Cykeln kan bli oregelbunden, med längre eller kortare intervall, och blödningarna kan variera i både mängd och duration innan de till slut upphör helt.

Andra klimakteriebesvär

Minskade östrogennivåer under klimakteriet kan leda till ökad inflammation i lederna, vilket ofta resulterar i ledvärk. Denna smärta och stelhet, som kan kännas som förstärkt träningsvärk eller värk i leder, bindväv och muskler, är ett vanligt förekommande symtom i samband med klimakteriet.

Har du gått upp i vikt eller har svårare att behålla vikten stabil? Klimakteriet medför hormonella förändringar som kan leda till märkbara kroppsförändringar. Dessa kan inkludera oväntad viktuppgång, svårigheter att minska i vikt och en omfördelning av kroppsfett, vilket i vissa fall kan påverka både det fysiska välbefinnandet och självkänslan. Att förstå dessa förändringar är ett första steg mot att hantera dem. Vill du veta mer om hur du kan gå ner i vikt och behålla vikten även när du är i klimakteriet? Klicka på länken nedan.

Huvudvärk är ett vanligt besvär i samband med fluktuationer i könshormonerna, vilket ofta upplevs både före menstruation och under klimakteriets perimenopaus. Även hormonbehandlingar kan utlösa denna typ av huvudvärk, som benämns hormonell huvudvärk.

Fler klimakteriebesvär

Under klimakteriet upplever många kvinnor förändringar i sitt psykiska mående. Symtom som nedstämdhet, humörsvängningar, oro, stress, minnesproblem och mental trötthet är vanliga och kan delvis kopplas till de sjunkande östrogennivåerna.

”Jag känner inte igen mig själv” Under klimakteriet upplever många kvinnor förändringar i sitt emotionella mående, som kan yttra sig i nedstämdhet, oro, ångest och humörsvängningar. Dessa känslomässiga skiftningar kan vara kopplade till de hormonella förändringarna som sker under övergångsåldern och kan påverka hur man uppfattar sig själv och sin tillvaro. Att söka rådgivning kan vara ett viktigt steg för att hantera dessa förändringar och förbättra livskvaliteten.

Fler klimakteriebesvär

Sömnproblem är ett vanligt och ofta frustrerande symtom under klimakteriet. Hormonella förändringar, i kombination med andra besvär som nattliga svettningar och oro, kan göra det svårt att somna, sova djupt eller vakna utvilad, vilket i sin tur kan påverka energin och välbefinnandet under dagen.

Torra och sköra slemhinnor i underlivet är ett vanligt problem som kan uppstå redan före och förvärras efter menopaus. Minskade östrogennivåer påverkar inte bara slidan och yttre könsorganen utan även urinvägarna, vilket kan leda till en rad olika besvär.

Besvär från urinvägarna är vanliga hos kvinnor i olika åldrar och kan yttra sig som urinläckage, ökat kissbehov, återkommande infektioner, torra slemhinnor, eller framfall. Försvagad bäckenbottenmuskulatur, som stöttar underlivsorganen, och hormonella förändringar under klimakteriet bidrar ofta till dessa problem.

Lägre sexlust i klimakteriet. Kvinnors sexuella hälsa är mångfacetterad, och sjunkande nivåer av könshormoner, särskilt östrogen under klimakteriet, kan spela en betydande roll i förändringar som minskad sexlust, längre tid för sexuell upphetsning, färre tankar på sex, förändrad orgasm, vulvasmärta, torra slemhinnor och smärta vid samlag. Dessa förändringar kan uppträda redan innan själva klimakteriet.